Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

2015 lastig jaar voor doorzaaien sportvelden


Natuurgras heeft drie basiselementen nodig om te kiemen en te groeien: zuurstof, water en warmte. Deze drie tezamen bepalen voor een groot deel of het gras tot volledige ontwikkeling komt of niet. De fieldmanager of greenkeeper heeft de beschikking over meerdere tools om deze drie elementen te meten en te beïnvloeden. Toch zijn de resultaten van doorzaaien in 2015 wisselend.

Auteur: Steven Wiersema, DSV Zaden, namens Plantum

Een nieuw onderkomen voor Smaschcourt


Smashcourt is ontegenzeggelijk het meest succesvolle Nederlandse tennismerk, zowel sportief als commercieel. Toch heeft Smashcourt nogal wat 'onderkomens' gehad: eerst Arcadis, vervolgens via wat tussenstappen C.S.C. en sinds enige maanden het Belgische Domo.

Auteur: Hein van Iersel

Gelijk hebben of gelijk krijgen


Tot mijn aangename verrassing hoor ik dat de branche nu twee arbiters uit de branche naar voren geschoven heeft.

Auteur: Flip van de Velden

Wie is de mol?


KYBYS is een organisatie inontwikkeling, zet stappen vooruit en haakt in op ontwikkelingen in de markt. Dit is onder meer zichtbaar in de oprichting van het bedrijfsonderdeel KYBYS contracting, dat aannemers ondersteunt bij tenders, engineering en de begeleiding van werken. Directeur van KYBYS contracting is de dertigjarige Ron de Mol.

Auteur: Santi Raats

FOTY-genomineerde Bekkers: 'Ik ken de encyclopedie niet uit mijn hoofd, maar weet wel wat er in de praktijk nodig is'


Henrie Bekkers is voorde derde keer genomineerd voor Fieldmanager of the Year. Dat zegt toch echt wel wat. Een topper. 'Ik ben in 1992 op de vijfdelige maaimachine begonnen via een uitzendbureau. Als ik zie hoe ik mezelf in het vak heb opgewerkt, ben ik daar trots op', aldus de fieldmanager van Den Bosch.

Auteur: Santi Raats

'Ik weet precies wat voor vlees ik in De Kuip heb'


Fieldmanageren FOTY-genomineerdeErwin Beltmanheeft met Feyenoord de primeur: 'zijn' veld is tweemaal achter elkaar onderscheiden als 'beste veld van Nederland', zowel in april 2014 als in mei 2015. Sinds de invoering van de prijs door spelersvereniging VVCS is het nog nooit voorgekomen dat een grasmeesterteam deze prijs prolongeert. De grote vraag is: wordt Beltman ook de Fieldmanager van het jaar?

Auteur: Santi Raats

FOTY genomineerde Bob Westhoven: 'Dankzij ons sportbedrijf heeft Arnhem geweldige velden'


Bob Westhoven is voor de tweede maal genomineerd in de Fieldmanager of the Year-verkiezing. Het bijzondere is dat hij nog steeds met een eigen onderhoudsploeg werkt én dat er in de gemeente Arnhem allerlei soorten velden liggen, van een schaatsbaan tot een American football-/voetbalkunstgrasveld en van een wetra- tot een kleiveld. Om die goed te kunnen beheren, is een dosis vakmanschap en deskundigheid gewenst.

Auteur: Santi Raats

FOTY genomineerde Eddy de Boer: 'Ambtenaren leunen sterk op de kennis van de aannemer'


Wederom was de jury onder de indruk van het verhaal en de verschijning van Eddy de Boer van BTL Realisatie, want hij is voor de tweede maal genomineerd voor de Fieldmanager of the Year-award. Hij is er blij mee: 'Ik zie het als een groot compliment voor het werk dat ik doe, waarin ik stappen blijf zetten.

Auteur: Santi Raats

Henk van den Brink: 'Met meer budget was ik waarschijnlijk ingekakt'


Al jaren legt sportveldbeheerder Henk van den Brinkprima velden neer, ondanks het feit dat er steeds minder geld beschikbaar is. Het werk is daardoor telkens veranderd: hij maakt slim gebruik van oude machines, manuren en kansen. Zo krikt hij de kwaliteit van de velden op door de verhuur van velden aan buitenlandse topclubs, waarbij aanpalende hotels aan het extra onderhoud meebetalen.

Auteur: Santi Raats

Hybride velden hebben een gigantische marktpotentie


Fieldmanagers die natuurgras een warm hart toedragen, moeten de komst van partijen als Greenfields wellicht als een blessing in disguise beschouwen. Als kunstgrasmarktleider Greenfields openlijk durft te betuigen dat zij een enorme marktpotentie voor hybride velden zien, kan dat niet anders dan een positieve impuls zijn voor deze markt.

Auteur: Hein van Iersel

Masterclass 'Picasso uitmaaien in je veld'


In het calvinistische Nederland wordt het al als heel bijzonder gezien om naast strepen bijvoorbeeld blokken in een stadionveld te maaien. De deelnemers aan de tweejaarlijkse Mowing Patterns Contest, die onder leden van de Sports Turf Managers Association wordt gehouden, maaien zonder probleem een levensechte kopie van een Picasso in je veld!

Auteur: Santi Raats

Supporters, 'Ontwerp je eigen veld' voor station Galgenwaard!


Het was hét onderwerp van gesprek in de aanloop naar FC Utrecht - SC Cambuur in en rond Utrecht: het veld van Stadion Galgenwaard. Een presentator van NOS Studio Sport merkte tijdens de wedstrijd op: 'Strak als een biljartlaken, prachtig ontworpen met een 'Schotse ruit'. FC Utrecht daagt supporters uit om met goede ideeën te komen voor een nieuw maaipatroon.

Auteur: Santi Raats

Waar waren de accugedreven machines op GTH?


Om maar met de deur is huis te vallen: volgens mij zijn we weer redelijk terug bij af. Op andere beurzen, de vorige Groen Techniek Holland (GTH) en zelfs eerder, op Papendal, zag ik leuke prototypes van machines op stroom, zoals de zitmaaiers van Stiga en Husqvarna en de shovel van Weidemann, die volledig op accu werkten.

Auteur: Theo de Jong, Frisian Motors

Stadion of sportveld multifunctioneel gebruiken met optimale bescherming


Ceelen Sport Constructies (C.S.C.) uit Zeewolde heeft er sinds dit jaar een nieuwe 'tak van sport' bij. Niet alleen realiseert dit bedrijf hoogwaardige kunstgrassystemen voor buitensporten, het verhuurt nu op initiatief van FC Volendam samen met deze voetbalclub ook evenmentenvloeren. Een sportveld of stadion kan nu multifunctioneel worden gebruikt met optimale bescherming.

Auteur: Sylvia de Witt

Verkoop niet-chemisch algenbestrijdingsmiddel neemt een vlucht


Sinds anderhalf jaar is de beregeningsspecialist Van Oosten Beregening op de markt met KG Reiniger, een algenbestrijdingsmiddel op basis van enzymen. Het product loopt goed, volgens Aad van Oosten. Zelfs zo goed, dat er wellicht een eigen bedrijf voor KG Reiniger wordt opgestart.

Auteur: Santi Raats

Masterbestek kunstgras: goed idee of dood in de pot voor de kunstgrasindustrie?


De Nederlandse kunstgrasindustrie is in beroering. Het 'kunstje' dat Hypercube in 2013 uithaalde met de aanbesteding van kunstgras voor BVO-clubs, wordt opnieuw van stal gehaald. De pijlen worden nu niet gericht op het betaald voetbal, maar op de breedtesport. Volgens Hypercube zou in 2016 25 procent van de kunstgrasvelden via deze tender worden aanbesteed.

Auteur: Hein van Iersel

Primeur op congres: onderzoekersresultaten urban heat effect door kunstgras


Er bestaat vermoedelijk een groot verschil tussen de temperatuur van kunstgras en die van natuurgras bij hitte. Als kunstgrasvelden hitte-eilandjes vormen, zou dit een groot effect hebben op het stadsklimaat. Nathalie Theeuwes van de Wageningen Universiteit deed op verzoek van vakblad Fieldmanager wetenschappelijk onderzoek.

Auteur: Natalie Theeuwes

Vroeger beginnen levert zo veel op!


Even een grove schatting. Het afgelopen seizoen hebben alle kunstgrasaannemers ongeveer 130 kunstgrasvoetbalvelden gebouwd. Dat is dus exclusief hockey-, rugby- en korfbalvelden en een enkel verdwaald panna- of Cruyff Court-veldje.

Auteur: Gosewin Bos, Antea Group

Pluim: 'De ene klant wil de hele winter door spelen, de andere wil prestatietennis, maar een baantype er tussenin bestaat ook'


Buitensportinstallatieleverancier Harrie Pluim staat op 30 oktober met zijn twee bedrijven Tennisbouw Nederland en Pluim and Sports op de tweede`editie van het Kennis van Tennis-event bij TC Sprenkelaar in Apeldoorn. Met een van zijn poreuze gravelsoorten Gravel-Plus Premium, maar ook met een Beach tennisinstallatie!

Auteur: Santi Raats

Kaas of pindakaas


Soms wordt mij als hoofdredacteur van dit vakblad weleens gevraagd: waar ben je nu eigenlijk zelf voor: kunstgras of natuurgras?

Auteur: Hein van Iersel

Nationaal Sportvelden Congres 2015


Het Nationaal Sportvelden Congres vindt dit jaar plaats op 26 november 2015 in het Inspyrium in Cuijk. Het thema dit jaar is Sport in de Groene Stad. Aanmelden kan via de website www.nationaalsportveldencongres.nl. Daarnaast zal in de avond voor de zesde keer op rij, de verkiezing van de Fieldmanager of the Year 2016 plaatsvinden. De uitreiking vindt plaats aan het einde van het Nationaal Sportvelden Congres.