Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 5
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Wat is de ruimte tussen praktijk en regelgeving en werkelijkheid bij renovaties


Bij de renovatie en de verwijdering van een kunstgrasveld zou bescherming van het bodem- en grondwatersysteem volgens de wet voorop moeten staan, ook bij het management van afvalstromen. Toch is niet altijd duidelijk welke wetten en regels op welk moment van toepassing zijn. Enkele betrokkenen schetsen de aandachtspunten en geven advies.

Auteur: Esther van Andel

Voetballen doe je op gras


Natuurgras is milieu- en CO2-vriendelijk en duurzaam, zo blijkt uit recent onderzoek naar de CO2-voetafdruk van een sportveld. Voor gemeenten een goede reden om bij de aanleg van sportvelden te kiezen voor natuurgras; sinds 1 januari 2015 moeten provincies en gemeenten namelijk 100 procent duurzaam inkopen.

VCA-certificaat in aanbestedingseisen


Het is een in de aanbestedingspraktijk veelgestelde eis: het hebben van een VCA-certificaat. Ook voor opdrachten die betrekking hebben op de aanleg van en/of het onderhoud van natuurgras en sportvelden, is deze eis eerder regel dan uitzondering. Het ontbreken van een VCA-certificaat heeft al meerdere keren tot kortgedingprocedures geleid. Een goed moment om de hoofdlijnen op een rij te zetten, zodat u vooraf kunt beoordelen of u over de 'juiste papieren' beschikt.

Auteur: mr. Jurrien Langeveld

Advi-zeur


In alle jaren dat ik toekijk bij de realisatie van sportvelden is mij opgevallen dat het een weldaad is dat wij goede en duidelijke normen hebben. Normen die voor iedereen terug te vinden zijn op de Sportvloerenlijst.

Auteur: Flip van de Velden

Jacobsen AR 3 krijgt maailes op de proefvelden van Barenbrug


Medewerker Henco Vink is aan het maaien op de proefvelden van Barenbrug in Wolfheze. Anders dan het beeld doet vermoeden, is de maaier in kwestie een gerobotiseerde rough-maaier, die boordevol technologie van Probotiq zit. De maaier in kwestie krijgt 'maailes' van Henco Vink. Via de teach & playback-mode kan Vink een bepaald tracé rijden. Deze routes worden opgeslagen in het geheugen van de maaier en later naar behoeven afgespeeld.

Auteur: Hein van Iersel

Splitsing KYBYS in twee aparte bedrijfsonderdelen


Om belangenverstrengeling te voorkomen, splitste KYBYS het bedrijf op 1 oktober 2014 op in twee volledig apart functionerende bedrijven, namelijk KYBYS ingenieurs en adviseurs en KYBYS contracting. Volgens KYBYS was dit nodig.

Auteur: Dick van Doorn

Slim strooien met de Vicon


In andere sectoren werd hij allang ingezet, maar in de golfsector draait momenteel de eerste bij de Wassenaarse Golfclub Rozenstein: de Vicon RO-EDW Geospread. Met deze kunstmeststrooier wordt geen kilo te veel gestrooid en is overlapping verleden tijd. Verder is het mogelijk om de kunstmest in bulk aan te schaffen, wat financiële voordelen oplevert.

Auteur: Dick van Doorn

Hoe kun je een Rolls Royce omtoveren in een BMW?


Bij de persintroductie van het nieuwe Ransomes Jacobsen MP-platform in 2014 werden de oude openbaargroenmaaiers van dit concern wel vergeleken met Rolls Royce. Niemand twijfelde aan hun kwaliteit en robuustheid, maar het was wel achterhaalde kwaliteit, waar de markt niet op zat te wachten. Gelukkig heeft het concern de boel na twintig jaar weer helemaal opgefrist en heeft men weer een bijna compleet en actueel programma kooi- en cirkelmaaiers. De toekomst zal het uitwijzen: is Ransomes Jacobsen in staat zijn achterhaalde Rolls Royce om te toveren in een BMW?

Auteur: Hein van Iersel

Veiligheidsbewustzijn rond sportvelden schiet tekort


'Sportclubs en beheerders van sportvelden moeten duidelijke afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor de veiligheid rond Nederlandse sportvelden.' Dat zegt William van Diemen, een van de initiatiefnemers van de campagne Voetbal Veilig. Er zijn in Nederland nog steeds veel onveilige situaties op sportvelden. Oorzaak is volgens Van Diemen vooral mankerend veiligheidsbewustzijn onder de beheerders en gebruikers van de faciliteiten.

Auteur: Paul van der Sneppen

Blatter an der Baum


Voor de lezers van het vakblad Fieldmanager lijkt dat allemaal ver van hun bed.

Auteur: Hein van Iersel