Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Veel variatie in presentaties


Fieldmanager en Greenkeeper houden op 21 mei weer een Demodag Sportvelden en Demodag Kunstgras op sportpark De Paperclip in Utrecht. Wederom is er een uitgebreid en gevarieerd programma met lezingen en discussies over onderhoud, beheer, aanleg en renovatie van zowel kunstgras als natuurgras voor voetbal, hockey, tennis, golf, honkbal en softbal. Daarnaast zijn er demonstraties te zien van diverse machines.

Auteur: Sylvia de Witt

Ledverlichting klaar voor verovering sportvelden


Stamford Bridge, het wereldberoemde stadion van Chelsea, is al geswitcht. Ledverlichting staat op het punt de sportstadions te veroveren en die zegetocht is al gestart in de Engelse voetbalcompetitie.

Auteur: Peter Voskuil

Huidkanker: voorkomen is beter dan genezen


Wie in de groene sector werkt, doet dat veelal in de buitenlucht. Heerlijk! Vooral in de zonnige maanden die hopelijk voor ons liggen. Er ligt echter een gevaar op de loer: huidkanker. Maar hoe groot zijn de risico’s dan en wat kun je doen om ze te verkleinen?

Auteur: Dr. M.J.P. Gerritsen, dermataloog, Radboudumc

Ecologisch waterbeheer nieuwe hockeyvelden Goes


Bij de aanbesteding van de hockeyvelden, het rugbyveld en een nabijgelegen parkzone op sportcomplex Het Schenge in Goes, had de gemeente Goes een scherp oog voor de 'E' in de EMVI-aanbesteding. Niet alleen de aanleg, maar zeker ook de running costs van de nieuwe sportvelden moesten economisch verantwoord worden.

Auteur: Arnold van Schepen

Rugby op kunstgras in Nederland nog slecht geregeld


Rugby heeft het imago van een pure sport, rauwer en eerlijker dan voetbal. Je zou er toch niet aan moeten denken dat dit beeld verstoord wordt door 'plastic gras', schone shirts en door het veld gepoetste schoenen?

Auteur: Joris Kroezen

Perfect Pitches Part VI


Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport.

Met sensor in veld exacter besproeien


Terwijl in andere sectoren nieuwe technieken op het gebied van precisiebesproeiing volop worden toegepast of geïntroduceerd, is er in Nederland geen enkele sportclub die gebruikmaakt van deze nieuwe technieken.

Auteur: Dick van Doorn

Bochtplaten: nieuwe finishing touch rond kunstgras


Wereldprimeur in het Westland: de eerste op maat gefabriceerde betonnen bochtplaten zijn vorige maand toegepast rondom het kunstgras van korfbalvereniging CKV Dijkvogels in Maasdijk. Hoe simpel en eenvoudig de betonplaten ook ogen, er zit een verhaal achter. De drie initiatiefnemers over de voordelen van hun vinding.

Auteur: Peter Voskuil

Stelling: Er staat een 'green deal' voor sportvelden op stapel


Dat de green deal voor de onkruidbestrijding op sportvelden niet zonder slag of stoot tot stand komt, is zo klaar als een klontje. Fieldmanager proeft tweespalt onder de onderhandelingspartners.

Auteur: Paul van de Sneppen

Agrifirm komt als eerste met een marktklare oplossing voor mycorrhiza in grassoortvelden


De mycorrhiza-schimmel is een schimmel die zich van nature in de bodem bevindt, daar een symbiose met de plant aangaat en deze voorziet van mineralen. Goed om te weten, maar wat kunnen met die wetenschap?

Auteur: Kelly Kuenen

Kalkstikstof als middel tegen emelten en engerlingen?


Kalkstikstof is een stof die gebruikt kan worden als meststof, maar net als de meeste andere middelen ook een aantal bijwerkingen kent. Die hoeven niet per definitie slecht te zijn. Zo werkt kalkstikstof ook als bestrijder van onkruid en plaagdieren. Maakt is kalkstikstof niet een kanon om mee op een mug te schieten?

Auteur: Guy Oldenkotte

Wordt de doorlopende leerlijn een doodlopende leerlijn?


Het gaat niet goed met het onderwijs voor greenkeepers en fieldmanagers. De leerlingenaantallen dalen al jaren op rij en zijn feitelijk nu al op een niveau dat het financieel onmogelijk is om aparte opleidingen in de lucht te houden. Voor de vakbladen Fieldmanager en Greenkeeper aanleiding om een discussieforum te organiseren, waarvoor IPC Groene Ruimte graag de rol van gastheer wilde spelen..........

Auteur: Hein van Iersel

Deal or no deal!


Alweer bijna twee jaar wordt in de sportsector gesteggeld over Green Deal. Het idee hierachter is dat met de dreiging van een compleet verbod op chemie in de sportsector, branche- en belangenorganisaties zelf het initiatief moeten nemen om te komen tot een verdere afbouw van chemie.

Auteur: Hein van Iersel