Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

'Goed graszaad nooit te duur'


Met het doorzaaiseizoen voor de deur komt het weer aan op de mengselkeuze. Laat dit geen sluitpost zijn, want de post graszaad heeft nagenoeg geen effect op de jaarlijkse kosten van sportveldonderhoud. We praten over nog geen 6% van het budget.

Auteur: Namens Plantum Jos Steunenberg

Hybride, waar is de keten?


In de discussie kunstgras tegenover natuurgras wordt vaak gewezen naar hybride velden. The Best of both worlds, in zekere zin.

Auteur: Hein van Iersel

FC Utrecht neemt veldonderhoud in eigen beheer


FC Utrecht heeft de afgelopen periode het onderhoud van de natuurgrasvelden van stadion Galgenwaard en trainingsaccommodatie Zoudenbalch overgenomen van de gemeente Utrecht.

Auteur: Kelly Kuenen

Een kijkje in de Engelse keuken


Milati Grass Machines bracht vorige maand samen met Ad van de Luijtgaarden en Theo van Rossenberg, Fieldmanagers of the Year 2014 en 2015, een bezoekje aan drie Engelse sportstadions: het Etihad Stadium te Manchester, het Anfield-stadion in Liverpool en cricketstadion Edgbaston Stadium in Birmingham.

Auteur: Kelly Kuenen

De eeuwige discussie: wel of geen kunstgras in betaald voetbal


Eind vorig jaar laaide de discussie over de rol en wenselijkheid van kunstgras in BVO-Nederland weer helemaal op. Kunstgras zou een van de hoofdoorzaken zijn waarom het Nederlandse voetbal internationaal niet langer meedoet. Is dat wel zo?

Auteur: Guy Oldenkotte

Uiteindelijk maken zouttolerante grasrassen het verschil


De recreatieve sector is een belangrijke vrager van zoet water. In droge jaren is het aanbod vaak kleiner dan de vraag. Door klimaatsverandering nemen de tekorten in de toekomst zelfs verder toe. Daardoor zal bij beregening vaker een beroep moeten worden gedaan op brak en of zilt water.

Auteur: Harry Nijenstein

100% biologisch reiningen is het antwoord op de bewustwording van onze verantwoordelijkheid voor het milieu


Na maanden van intensief testen op hockey watervelden, semi-watervelden, zand ingestrooide velden, graveltennisbanen, atletiekbanen etc., heeft Van Oosten Beregeningssystemen het antwoord op het 100% biologisch reinigen van sportvelden.

Auteur: Aad van Oosten

Aanbesteden van kunstgras: levering, dienst of werk?


Voor aanbestedingen maakt het nogal uit of een bepaald product als een levering of een werk moet worden omschreven. Christa Visser, advocaat bij Brackmann Aanbestedingsspecialist, zet voor vakblad Fieldmanager de belangrijkste regels op een rij.

Auteur: Christa Visser, Brackmann Aanbestedingsspecialist

Zijn semiwatervelden en algenoverlast synoniem van elkaar?


Kunstgras biedt vele oplossingen maar het voorkomen van algen op het veld lijkt een onmogelijke taak. Zal daar ooit verandering in komen?

Auteur: Guy Oldenkotte

Kieming hoe zit het ook alweer?


De eerste mooie dagen hebben we inmiddels gehad. De lente is begonnen iedereen in het groen krijgt weer jeukende vingers. Hoe zijn de velden de winter uitgekomen, is er veel speelschade, moet er nog iets gedaan worden tot het groot onderhoud?

Auteur: Steven Wiersema

Onderhoud met vrijwilligers, een vak apart!


In tijden van krimpende budgetten worden taken in en rond sportclubs steeds vaker overgenomen door niet-professionals met hart voor ‘de zaak’, zoals de leden van de club. Zo ook het veld- of baanonderhoud, waarvoor steeds vaker een beroep wordt gedaan op vrijwilligers.

Auteur: Kelly Kuenen

Vakblad Fieldmanager organiseert juridische helpdesk


In een nieuwe rubriek presenteert Fieldmanager een aantal praktijksituaties waarin partijen tegen juridische kwesties aanlopen. In elke editie schetsen één of twee partijen een concrete situatie. De advocaten Wim Heijltjes en Jurrien Langeveld van het in bouwrecht gespecialiseerde kantoor Heijltjes Advocaten zorgen vervolgens voor opheldering.

Oprichten stichting bij grote inversteringen: ja of nee?


Sommige sportverenigingen richten bij grote investeringen, zoals de bouw van een kunstgrasveld, een stichting op om de btw terug te kunnen vorderen. Dit kán geld opleveren, maar kost tegelijkertijd de nodige energie en inzet.

Auteur: Kelly Kuenen

Perfect Pitches Part V


Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport.

Wat is duurzaam?


Duurzaamheid is voor mij: het bewaken van de natuur in een samenspel van seizoenen, gebruik, mens, flora, fauna en consumeren.

Auteur: Theo van Rossenberg