Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 6
Lees online
Naar de enquête

Graszodentelers en de Grasgids


Graszodenteelt is een zeer specifieke manier van het ontwikkelen van een mooi en sterk grastapijt. Voor graszodenteelt worden grasrassen van zeer hoge kwaliteit geselecteerd om in een korte tijd een dichte grasmat te verkrijgen. De grasrassen die worden gebruikt, moeten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Daarom kiezen graszodentelers grassen die zijn opgenomen in de Grasgids. De meesten kiezen voor specifieke mengsels die worden afgestemd op de behoeften van hun klanten. In de graszodenteelt worden graszaadmengsels geselecteerd op basis van het uiteindelijke gebruik en herstellingsvermogen om snel een dichte zode te krijgen, maar ook maaibeeld, kleur en resistentie tegen schimmels zijn belangrijk.

Auteur: Jan van den Boom

Nieuwe John Deere beluchter heeft bodemvolgend frame


John Deere komt met een nieuwe beluchter voor de afdeling tuin en park: de A40. Deze is niet alleen 'van de grond af' opnieuw opgebouwd, hij is ook bij uitstek gericht op de specificaties van de grond onder zich: hij heeft een bodemvolgend frame waarmee hij ondulaties opvangt.

Auteur: Santi Raats

Foty genomineerde Eduard Kuiper: Wat kan een particulier wat wij niet kunnen


Eduard Kruiper van de gemeente Hellendoorn is de traditionele sportveldbeheerder: hij zwaait de scepter over een eigen onderhoudsteam dat beschikt over een uitgebreid machinepark. Wat Kruiper betreft, is het argument 'kennis in de etalage zetten omwille van economische malaise of noodzakelijke efficiëntieslagen' een non-argument: als het aan hem ligt, blijft onderhoud en beheer altijd in handen van de gemeente. 'Sportveldonderhoud moet zodanig efficiënt kunnen draaien dat het overal competitief zou kunnen zijn met het bedrijfsleven.' . .

Auteur: Santi Raats

FM of the Year genomineerde Eddy De Boer: de juiste man op de juiste machine en een goede planning bepalen veldkwaliteit


Eddy de Boer is beheerder en uitvoerder aanleg en onderhoud bij BTL Realisatie BV. Hij geeft leiding aan tien man personeel, de onderaannemer en hun personeel. BTL Realisatie BV onderhoudt maar liefst 250 sportvelden verdeeld over vijf gemeenten, vijf stichtingen en tien geprivatiseerde sportverenigingen. Dat betekent een hoop planning! De Boer heeft daar een dagtaak aan tijdens het onderhoudsseizoen. . .

Auteur: Santi Raats

Jonge kip in een haantjescultuur


De eerste vrouwelijke nominatie voor Fieldmanager of the Year is een feit: Martine Beisiegel (34) van de gemeente Tiel is een jeugdige belofte op het gebied van veldbeheer. Wat gaat dit aanstormend talent ons in de komende jaren laten zien? . .

Auteur: Santi Raats

Jong talent leidt de nieuwe generatie fieldmanagement in belgië


Wim Kerkhofs heeft, net als Martine Beisiegel, de eerste vrouw die voor een Fieldmanager Young Talent-award is genomineerd, een primeur: hij is de eerste Vlaming die voor een Fieldmanager of the Year (Young Talent)-award is genomineerd. Kerkhofs grinnikt: 'Tja, tussen de Belgen bevinden zich óók goede fieldmanagers. . .'

Auteur: Santi Raats

Perfect Pitches Part II


Een nieuwe service in vakblad Fieldmanager: een projectenpagina. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport.

De wijzen komen uit het oosten


Nu de budgetten bij gemeenten onder druk staan, worden veel clubs gedwongen inventief mee te denken en te participeren in de aanschaf van een kunstgrasveld. Met name clubs in het oosten van ons land hebben daarbij het voortouw genomen. En met resultaat.

Auteur: Guy Oldenkotte

Nationaal Sportvelden Congres in een nieuw interactief jasje


De stormachtige ontwikkelingen op het gebied van sport zorgen voor een sterk veranderend speelveld. Niet langer is alleen de gemeente aan de bal, ook van de verenigingen worden initiatieven verwacht. Jan Hoppen, in een recent verleden de grootste projectontwikkelaar van Zuid-Nederland en openingsspreker tijdens het Nationaal Sportvelden Congres, is daar een goed voorbeeld van. Hoppen vertelt over zijn pogingen om zijn club VV Beek Vooruit weer op de kaart te zetten.

Auteur: Hein van Iersel

Waarom zou je walgen van algen?


Roep 'algen', en iedere greenkeeper of fieldmanager verschiet van kleur. 'lk wil alles op mijn green of sportveld, maar zeker geen algen. Algen stinken, blokkeren de toplaag en het kost vaak heel veel tijd, geld en inventiviteit om je veld daarna weer in conditie te krijgen.' Als het aan meststoffenfabrikant Melspring ligt, zou dat in de toekomst zo maar eens kunnen veranderen. Dit vakblad kreeg een trip naar Bretagne aangeboden, waar Melspring-moeder Olmix een proefkeuken heeft om te werken met algen. De eerste toepassingen zijn al bekend en veelbelovend.

Auteur: Hein van Iersel

Hybride velden bieden zeker wat extra's


Met de komst van kunstgras voor voetbal is ook de kwaliteit van natuurgrasvelden omhoog gegaan. Maar nu de markt voor kunstgras voor voetbal bijna verzadigd is, breken er nieuwe tijden aan. Dit biedt opnieuw kansen voor met name leveranciers van hybride velden. .

Auteur: Guy Oldenkotte

Innovatie


Valt het u ook op? Je hoort het woord duurzaamheid ineens veel minder. Dat woord is nog niet helemaal weg natuurlijk, maar wordt gelukkig veel minder gebruikt. De reden daarvan lijkt me niet zo moeilijk. Als je iets – een woord, een term, maar ook een instrument – zo vaak gebruikt voor iets waarvoor het niet bedoeld is, dan blijkt het op een bepaald moment niet meer te werken.

Auteur: Hein van Iersel