Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 4
Lees online
Naar de enquête

Van toppers naar topgras


Het fieldmanagementteam van de Amsterdam Arena komt regelmatig voor fikse uitdagingen te staan. Met de vaak overvolle programma’s door het lange speelseizoen, interlands en events werken de fieldmanagers geregeld dag én nacht door om het veld er weer top uit te laten zien.

De spuit gaat eruit


Verzelfstandiging én een schoner milieu zijn de toverwoorden in de gemeente Haaren. Aan sportveldbeheerder Ad van de Ven de taak om de sportverenigingen te begeleiden in het eigen veldonderhoud 'groene stijl'.

Auteur: Santi Raats

Clubvoorzitter Koob Benjamins: 'Vriendendiensten en hart voor de club zijn pijlers waar de gemeente zich nooit op kan bogen.'


Per 1 juli heeft gemeente Hoogeveen het beheer en onderhoud van sportpark De Meulewieke overgedragen aan voetbalvereniging Noordscheschut, de enige van de sportclubs die vrijwillig met een plan over de brug kwam om te verzelfstandigen.

Auteur: Santi Raats

De juiste biologische bestrijding voor de juiste ondergrond


Het middel is al ruim tien jaar bekend in Duitsland, maar op de Nederlandse markt had nog niemand er iets mee gedaan. Arnout Noteboom uit Ede besloot het op de Nederlandse markt te introduceren en richtte afgelopen april zijn bedrijf Bionyx op. 'Chemievrij onderhoud zou op alle sportvelden in Nederland moeten worden ingevoerd. Liever gisteren dan morgen', vertelt hij.

Auteur: Sylvia de Witt

Sportvelden ziektevrij maken op volle stoom


De gemeente Westland heeft in samenwerking met adviseur Arno Westhoven van Cav Agrotheek besloten een veld te laten stomen om het te bevrijden van schadelijke aaltjes. Deze vorm van grond ontsmetten gebeurt al decennialang in de glastuinbouw. Heeft deze manier van ontsmetting toekomst voor de Nederlandse golfbanen en sportvelden?

Auteur: Santi Raats

Wir haben die zwölfhundert geknackt


Galabau Neurenberg (17-20 september 2014) heeft dit jaar meer dan 1200 standhouders en naar verwachting ruim boven de 60.000 bezoekers. Het gaat goed met Galabau Neurenberg. Deze grootste Europese beurs voor groen en openbaar groen verwacht dit jaar ruim boven de 1200 standhouders uit te komen en zal als gevolg daarvan een dertiende hal gaan innemen.

Auteur: Hein van Iersel

WK Hockey-stadion stralend middelpunt na periode van stuivertje-wisselen


Het WK Hockey, dat werd gehouden tussen 31 mei en 15 juni, is weer een voldongen feit. Het Kyocera-stadion, met plaats voor 15.000 toeschouwers, vormde de basis voor een sfeervol toernooi met allure, waarin beide Nederlandse teams de finale bereikten en het vrouwenteam de wereldbeker in de wacht sleepte.

Auteur: Valerie Kuypers

Nieuwe innovatie biedt meerdere ondergronden voor sport in één


Het eerste 3D veld in Nederland is een feit. Het werd onlangs onder grote belangstelling geopend door de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie in sportvelden?

Auteur: Guy Oldenkotte

Clubs rooien eigen akker


Het thema van het Nationaal Sportvelden Congres in november in het Willem II-stadion is ‘Sports as a service’: onder invloed van de crisis vinden gemeenten het niet altijd meer nodig om zelf te investeren in sport. Zij zijn niet vanzelfsprekend meer de eigenaar van het complex en richten zich meer en meer op enthousiasmeren, stimuleren en voorwaarden scheppen. Zij stellen dat de clubs prima op eigen benen kunnen staan. Ziet u dit om u heen gebeuren en bent u het hiermee eens? We vroegen het aan vijf door de wol geverfde clubvoorzitters.

Auteur: Santi Raats

Onderzoek BSNC naar garantieregeling kunstgras toont niet optimistisch, maar bevestigt wel rol van goed onderhoud


Dit voorjaar ging een werkgroep van de commissie kunstgras van de branchevereniging aan de slag. De belangrijkste vraag die deze commissie zichzelf stelde: wat is de kwaliteit van een aantal willekeurig gekozen velden uit 2008 en 2009?, maar vooral ook: hoe verhoudt de garantieregeling zich tot de kwaliteit van de velden? Vakblad Fieldmanager bespreekt het rapport met werkgroepvoorzitter Gosewin Bos.

Auteur: Hein van Iersel

Geen garantie, maar spelgarantie


De gemeente Den Haag en AH Vrij hebben een overeenkomst gesloten voor de aanleg en het onderhoud van een kunstgrasveld bij voetbalvereniging TAC '90. Het veld heeft een prestatiegarantie van twaalf jaar. Aannemer AH Vrij neemt daarmee alle verantwoordelijkheid uit handen van de gemeente en levert een kunstgrasmat die een besparing oplevert op de onderhoudskosten.

Auteur: Hein van Iersel

Directeur sportbedrijf Kees van Veen: ‘Waarom zou een aantal sportactiviteiten niet uit het sociale zorgbudget kunnen komen?’


Sportbedrijf Sportspectrum in de gemeente Alphen aan den Rijn geeft momenteel het nieuwe gemeentebeleid gestalte. Nu de gemeente zorgtaken en budget vanuit de landelijke overheid toegeschoven krijgt, wil Alphen aan den Rijn ‘sport’ voor een deel in deze zorgportefeuille onderbrengen. Sport en bewegen brengen de zorgkosten immers naar beneden. Hiermee wil het de gevolgen van bezuinigen op sport minimaliseren.

Auteur: Santi Raats

Led there be light


In 2011 organiseerde dit vakblad in samenwerking met Philips een expertpanel over de toepassing van ledverlichting in de sportbranche. Philips, toen én nu comfortabel marktleider op het gebied van sportveldverlichting, meldde bij die gelegenheid dat het bezig was met een ledoplossing voor sport en dat dit innovatie-varkentje op een haar na gewassen was. Inmiddels heeft Philips samen met dealer Oostendorp bv in Goes het eerste veld gerealiseerd.

Auteur: Hein van Iersel

Markt zit in zijn maag met uitvoering SROI


In steeds meer bestekken, ook in de sportsector, komen bepalingen te staan over social return. Door het ontbreken van duidelijke algemene richtlijnen kan de invulling ervan heel verschillend zijn. De markt pleit daarom in navolging van de bouwsector voor een algemene richtlijn, maar wie gaat die maken?

Auteur: Hein van Iersel

Verwarring bij korfbalclubs rondom afmetingen speelveld


Velden die verkleind moeten worden, een transitietermijn voor kunstgras, grasvelden moeten wel direct over, de accommodatiemanager wordt ontslagen... Korfbalclubs zitten met hun handen in het haar.

Auteur: Joke Heikens

Klein bier


Zij zijn heel terecht bezig met het realiseren of het onderhouden van de beste sportvloer tegen de beste prijs

Auteur: Hein van Iersel