Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 3
Lees online
Naar de enquête

Eén veld belijnen met twee liter, kan dat?


Suzan Helge van Novap Sure-Line aan de lijn. Is het mogelijk om de nieuwe belijningswagen van Sure-Line te laten testen door een aantal fieldmanagers of terreinmeesters op onze Demodag Sportvelden? Natuurlijk kan dat. Er zijn daar genoeg mensen die het leuk vinden om die klus op zich te nemen. Zeker als daar nog een tweede uitdaging bij zit: lukt het om met twee liter middel een compleet veld te doen?

Auteur: Hein van Iersel

SV 100 of SV 7?


Dit jaar is er een nieuw Oranjeband-mengsel, de SV100. SV100 is een mengsel van 100% Engels raaigras (Lolium perenne). Van de mengsels SV8 en SV7 is bekend wanneer welk mengsel moet worden ingezet. Maar waarom nu SV100? En wanneer zet je dit in? Kortom: hoogste tijd voor het vergelijken van SV100 met de nu meest gebruikte mengsels.

Kunstgrasmarkt zal zich weer gaan schikken en wij zitten er dan bij


Het is de laatste anderhalf jaar wat stil geweest rondom Teun Wouters. Na zijn vertrek en concurrentiebeding bij C.S.C. moest hij noodgedwongen wat onder de radar opereren. Maar de rechtszaken zijn inmiddels afgesloten. Tijd dus om weer gas te geven.

Auteur: Hein van Iersel

Het gaat niet om de constructie, maar om de mensen


Vraag de gemiddelde trendoloog wat de dominante trend van de toekomst wordt, en hij zal roepen: ‘Delen is het nieuwe bezitten.’ Nu kun je meestal niet zo veel met dit soort profeten, maar er wordt iets bedoeld als: mensen en organisaties hoeven niet langer iets te bezitten om er gebruik van te maken. Hoe zit dat eigenlijk in de sport? Frank van der Peet, hoofd buitensport van Den Haag, ontlokte het de verzuchting: ‘Het gaat niet om de constructie, maar om de mensen.’

Auteur: Hein van Iersel

Man en machine komen samen onder de Brabantse zon


De Demodag Sportvelden werd dit jaar op 17 april gehouden in Schijndel op sportpark Zuideindpark. Er kwamen in totaal bijna tweehonderd vijftig bezoekers en het weer was prachtig. Bovenal was het een bijzonder praktische dag, met veel demonstraties.

Auteur: Santi Raats

Wat kost nu een clubhuis?


Mijn schoonvader vertelde mij vroeger altijd over het ‘kluppie’ dat hij nog had helpen oprichten, net na de Tweede Wereldoorlog. Het clubhuis was een oude, zelfs naar de normen van toen afgeschreven keet, die voor een fles jenever werd overgenomen van de plaatselijke aannemer. Inmiddels accepteren we die standaard niet langer. Maar wat kost een modern clubhuis dan wel? Astrid Berkhout ging voor vakblad Fieldmanager op onderzoek.

Auteur: Astrid Berkhout

Geen graszode, maar een papierzode


Slaan we met het inzaaien van sport- en golfvelden binnenkort een totaal nieuwe weg in? Het idee zoals onderstaand beschreven werd mechanische schade kan toebrengen aan het nog gekopieerd van de professionele boomkwekerij in Denemarken. Daar zaait men onder meer naaldbomen door middel van twee papierbanen waartussen het zaad gelijmd is. Tijdens een seminar over deze innovatie dat eindredacteur Hein van Iersel in Zundert bijwoonde, werd bij hem het idee geboren zoiets ook volvelds met graszaadjes te gaan doen.

Auteur: Broer de Boer

Ook aan absorptiekracht van clubs zit een limiet


De gemeenteraadsverkiezingen zijn weer achter de rug. De grote vraag is of er nu echt heel veel gaat veranderen, nu de grote politieke partijen veelal hun zetels hebben moeten inruilen voor vertegenwoordigers van lokale partijen. Neem de sportverenigingen. Al jaren worden zij geconfronteerd met een terugtrekkende overheid als het gaat om onderhoud van de sportvelden. Maar hoe ga je daar als vereniging mee om? Er zijn inmiddels diverse modellen. Fieldmanager neemt ze onder de loep.

Auteur: Jeroen Mulder

Graszaadteler Jan de Wilde: '4turf is een goede basis voor het WK'


Alle stadions en trainingscomplexen op het WK worden ingezaaid met het teraploïde raaigras 4turf van 's werelds grootste grassenkweker DLF-Trifolium/Innoseeds. Een keurdelegatie uit Brazilië kwam naar Europa om hét WK-gras te selecteren. Betrokkenen vertellen over de merites van de kampioen onder de grassen.

Auteur: Santi Raats

NOC*NSF rekent extra bijdrage voor kwaliteitsbeheer


Sinds 1 mei zijn keuringsinstituten verplicht om namens NOC*NSF een bijdrage te heffen voor het in stand houden van het kwaliteitssysteem voor sportaccommodaties. Volgens NOC*NSF gaat het slechts om een paar cent per sporter, wat uiteindelijk bij de gemeentes geïnd zal worden. Maar de sportveldenindustrie is daar niet gelukkig mee.

Auteur: Guy Oldenkotte

Cost of ownership: wanneer beheer je op z'n efficiëntst?


Sportvelden kosten geld. Maar hoeveel eigenlijk? Om de kosten van een veld inzichtelijk te maken, zouden gemeenten een TCO-berekening moeten maken. Waarbij de T echt voor ‘total’ staat, dus inclusief het beheer van het machinepark. Dat gaat veel verder dan louter de initiële investering. En als je alle kosten dan inzichtelijk hebt, dan is de volgende vraag hoe je de kosten zo laag mogelijk houdt en daarbij zo lang mogelijk plezier hebt van een veld. Bijvoorbeeld met levensverlengend onderhoud. ‘We zullen op een andere manier naar onderhoudskosten moeten kijken, inclusief het deel van de ijsberg dat onder water ligt.’

Auteur: Jeroen Mulder

Vuilruimen op sportterreinen


De Widontec MC-3 Multi Carrier is een krachtige multifunctionele werktuigendrager. De machine werd ontworpen om evenemententerreinen weer toonbaar te maken. Ongeacht of dat op een grasveld of op verharding plaatsvond, alles verdwijnt in deze immense vacuümzuiger: bierkartonnetjes, plastic glazen, patatbakjes, petflessen, plastic, papier en straatvuil. Kortom alles wat achterblijft na popfestivals, bloemencorso’s, carnavalsoptochten en kermissen. Wat een stofzuiger laat liggen, zuigt de Widontec MC-3 op!

Auteur: Broer de Boer

Wheeling and dealing


Als aannemersclub verdien je een belangrijke rol te spelen in het krachtenveld, maar realiseer je daarbij wel dat je als belangenvereniging niet de sector bent

Auteur: Hein van Iersel